Wednesday, February 9, 2011

metro ir tramvajais

Jei jau traukiniai nestokoja romantikos, tai metro jos turi dvigubai. Aišku, taip būna,  tik jei gyveni kokioje nors Lietuvoje, ir žodis metropolitenas tau vis dar skamba egzotiškai. Trys metro linijos - geltona žalia raudona - o piniginėj transporto bilietas penkioms dienoms. Šokinėjam po tas spalvotas linijas lyg po Lietuvos vėliavą. Koks patogus tas metro, negaliu atsidžiaugti, dešimt minučių, ir tu jau rajone Praha 9, netoli Terezos namų. In periferia. Periferijoj raudonai švyti užrašas pizzeria ir taip pamažu gimsta quasi poesia: in questa pizzeria / in periferia / cucina la mia zia / ed ogni lecornia / prepara con maestria / ir taip toliau. Bet prieš tai dar reikia išlipti iš keistų lenkų autobuso Florenc autobusų stotyje, čekiškai saulei šviečiant ir pusės dešimtos miestui šurmuliuojant, rąžantis,  pajusti lengvą kelionės euforiją (tą euforiją, kai pasieki tikslą, ypač po devyniolikos valandų autobuse, kai išlipi svetimam, bet svetingam mieste, pasiruošęs pozityviems nenuspėjamumams ir nuotykiams), nukulniuoti į senamiestį. 

Miestas geria kavą ir tu geri kavą, pirmąją šitoje šalyje, šitame dideliame mieste, kuriame dar nesi buvus. Vėliau stovėsiu prie Starometska metro stotelės ir lauksiu Terezos bei Marie. Ateisiu truputį anksčiau, o jos truputį vėluos. Pereisiu per gatvę, pastovėsiu vienoje pusėje, nuspręsiu grįžti, ir taip, kol galiausiai jas pamatysiu. Pirma T., o po to M., girdėsiu jų juoką dar iš metro požemių, kai T. nueis ieškoti M., kol aš lauksiu su lagaminais. Apsikabinsim ir bus keista, kad nesimatėm pusę metų, ir kalbėsim viena per kitą, ir juoksimės juoksimės juoksimės, lygiai taip, kaip tą tvankią Udinės naktį grįždamos iš vakarienės pas Marco. Ir are you šuo vėl taps vienu kelionės juokų, o belgas prašys manęs pasakyti daugiau juokingų lietuviškų žodžių, nors vis dar nebus pamiršęs į sveikatą.

- I still have the feeling that they always try to kill you, - sako belgas, dairydamasis į šalis, kai dviese kertam gatvę. Dežavu į Udinę, ir aš visiškai jam pritariu - ne tik italų vairuotojai, bet ir tramvajų vairuotojai visose pasaulio šalyse, rodos, tik ir taikosi tave pervažiuoti. Tad per tas gatves, kuriose pritiesiota bėgių, žengiu ypač atsargiai. O kas žino, gal Anuška jau paliejo saulėgrąžų aliejų... Ir vis dėlto - ne tik metro, bet ir tramvajai tiesiog alsuoja romantika. Traukiniai mieste - mieli miesto siaurukai - rodos, tik sėsk apsikabinęs mylimą ir važinėkis po miestą, ypač jei tas miestas Praha.

Bet mes dar turime labai daug veiklos, o mylimieji yra problematiškas reikalas - kur meilė, ten visada ir bėdos problemos nelaimės beigi tragedijos - tad tuoj išsikrausime gražiajame Terezos butelyje daiktus ir važiuosime pas belgą su Eli, tam pačiame Praha 9 rajone. O, kaip mes tenai leisime laiką... O, kaip paskui bėgsime į naktinį autobusą, nes kitas tik už kelių valandų, ryte... Bet apie tai jau kitoje serijoje. 



No comments:

Post a Comment